Bitcoin’s „Vloek van $20.000“: Zullen we 20.000 dollar zien voor Kerstmis?

BTC is „slechts $2,000 verwijderd van die legendarische $20k… een beweging die gemakkelijk [binnen] uur zou kunnen plaatsvinden.“

Voor sommigen moet het bijna frustrerend zijn dat Bitcoin na een duwtje in de rug van 18.000 dollar op een gezondere plaats lijkt te zijn dan ooit tevoren.

De laatste keer dat Bitcoin meer dan $18.000 was in 2017, werd het daar gedreven door een verhaal over hype en FOMO (angst om te missen) – iedereen en hun moeder schreeuwde om een stukje van de actie. Zodra de luchtbel was geboren, barstte hij los en stuurde hij Bitcoin op een drie jaar durende reis naar het herstel.

Nu lijkt het erop dat het moment van herstel is aangebroken.

Inderdaad, Bitcoin zit al het grootste deel van deze maand comfortabel boven de 15.000 dollar. BTC zit al meer dan een week stevig boven de $16.000, en de laatste paar dagen zijn er sterke bewegingen voorbij de $18.000. In de perstijd bleek uit gegevens van CoinMarketCap dat een enkele Bitcoin $18.527,79 waard was.

Maar voor velen is er een import?

Bitcoin’s „Curse of $20K“?
Waarom fixeren we ons op deze getallen? Immers, $20.000 is niet zo ver van, $19.947, of zelfs $19.878. Toch lijkt $20.000 om een of andere reden een belangrijke mijlpaal te zijn voor BTC.

Zeker, een deel van de reden hiervoor is dat het wetenschappelijk bewezen is dat mensen een irrationele voorkeur hebben voor ronde getallen, en in Corona Millionaire een wereld die opereert op een getallensysteem dat grotendeels rond veelvouden van 10 draait, is het zien van getallen met een paar nullen op het einde zeker een bevredigend gevoel.

Er kunnen andere psychologische factoren zijn die bijdragen aan het anticiperen op de $20.000. Bijvoorbeeld, dezelfde set van fenomenen die kunnen hebben bijgedragen aan Bitcoin’s „Curse of 10,000“ kan hier ook van toepassing zijn: zoals $10,000, kan $20k een marker zijn waarop BTC (en andere financiële markten) de neiging hebben om in het verleden te zijn vastgelopen.

Maar een ander deel van de reden voor de verwachting van $20.000 is waarschijnlijk omdat BTC de $20.000 mark niet helemaal heeft doorbroken in 2017; daarom is alles wat voorbij de $20.000 komt, nieuw terrein.

„Het is waarschijnlijk dat we [$20.000] voor Kerstmis zullen zien.“
Inderdaad, „als je me een paar weken geleden had gezegd dat we binnenkort in het raken van afstand van $20.000 – bitcoin’s all-time high – Ik kan hebben geuit sommige twijfels,“ Simon Peters, marktanalist bij eToro, zei in een verklaring gedeeld met Financiën Magnaten. „Toch zijn we hier, zwevend rond het $18.000 niveau, slechts $2.000 verwijderd van die legendarische $20k. Dat is een beweging die gemakkelijk kan plaatsvinden in slechts een paar uur.“

In een apart commentaar aan Finance Magnates, zei Peters dat de run die heeft geleid tot het huidige prijspunt van BTC „uitzonderlijk“ was: „een verdere prijsverhoging van 7,5% zou de bitcoin op zijn recordhoogte van $20.000 brengen, wat niet buiten de mogelijkheden ligt om deze week te bereiken en waarschijnlijk zullen we dit prijsniveau nog voor Kerstmis zien“, merkte hij op.

Simon Peters, marktanalist bij eToro.

Wat drijft de prijs van Bitcoin op? Volgens Peters, „is het gewoon vraag en aanbod.“

Hodlers worden gulzig: „Aan de aanbodzijde is er minder Bitcoin in omloop.“
„Aan de aanbodzijde is er minder bitcoin in omloop,“ legde hij uit. „Sinds de crash van de markt in maart van dit jaar neemt de hoeveelheid bitcoin die op de beurs wordt gehouden voortdurend af.“ Inderdaad, verschillende rapporten eerder deze maand toonden aan dat de hoeveelheid BTC die op de beurzen werd opgeslagen, zijn laagste punt in maanden bereikte.

Wat betekent dit? „Deze activiteit suggereert dat beleggers hun bitcoin verplaatsen naar hun eigen opslag en ‚HODLing‘ crypto voor de lange termijn in plaats van te handelen om te profiteren van eventuele schommelingen in de prijs“, aldus Peters. „Daarom kunnen beleggers die bereid zijn om bitcoin te verkopen, er een hogere prijs voor afdwingen.“

Met andere woorden, HODLers houden stand voor een grote pay-off, een factor zou kunnen aangeven dat BTC in is voor een massale uitverkoop wanneer de $20k drempel wordt overschreden.

De vraag naar Bitcoin neemt toe
Toch zou een schijnbare toename van de vraag naar Bitcoin een deel van de gevolgen van een dergelijke uitverkoop kunnen opvangen: „in termen van vraag hebben we de afgelopen maanden gezien dat centrale banken wereldwijd het monetaire aanbod verhogen in een poging om de economische gevolgen van de coronaviruspandemie te verminderen,“ zei Peters.

„Vanwege het eindige aanbod zien sommige beleggers Bitcoin als een inflatiehedge, wat met name werd benadrukt door Microstrategy en Square – twee beursgenoteerde bedrijven die dit jaar voor het eerst bitcoin aan hun reserves hebben toegevoegd“.

Toch zou ik niet zo ver willen gaan om te zeggen dat bitcoin een echte veilige haven is, omdat deze activa over het algemeen geen verband houden met de economie als geheel of er een negatieve correlatie mee hebben,“ ging hij verder. Laten we immers niet vergeten: „in maart van dit jaar zagen we de bitcoin crashen op hetzelfde moment als de aandelenmarkten, na wereldwijde lockdowns. Maar naarmate de tijd vordert en de activa rijpen, kan het goed zijn dat ze op zichzelf gaan staan“.

„De algemene weerlegging dat Bitcoin te vluchtig is, houdt niet echt meer gewicht vast.“
Toch lijken de stimulans en de kwantitatieve versoepeling die veel regeringen over de hele wereld in actie hebben gebracht na de verspreiding van COVID-19, niet-inflatoire activa (waaronder Bitcoin) aantrekkelijker te hebben gemaakt.

Voorgestelde artikelen

Deloitte’s Bankverslag voorspelt de toekomst van de sociale ontheemdingGa naar artikel >>

Immers, QE zal op de lange termijn waarschijnlijk een groot inflatoir effect hebben op het contante geld: Ed Nwokedi, Chief Executive van het vastgoedmakelaardijplatform RedSwan CRE, vertelde de Magnaten van Financiën dat „er veel droog contant geld op bankrekeningen zit dat geen enkele opbrengst genereert“, zei hij. „Als dit geld niet wordt verplaatst naar een stabielere omgeving, zal de inflatie de koopkracht van de activa wegvreten.“
Ed Nwokedi, Chief Executive van het vastgoedmakelaardij platform RedSwan CRE.
Natuurlijk kan zeker worden gesteld dat Bitcoin, met zijn beroemde volatiliteit, nauwelijks een ’stabielere‘ omgeving is voor waardeopslag.

Echter, eToro’s Simon Peters gelooft dat „de oude argumenten rond Bitcoin’s volatiliteit en real-world use cases ook lijken te worden weggewerkt“.

„De algemene weerlegging dat bitcoin te vluchtig is, houdt niet echt meer gewicht in, vooral als je bedenkt dat een behoorlijk aantal S&P 500 aandelen dit jaar vluchtiger is geweest,“ zei hij.

„We hebben ook stappen gezien in de richting van een grotere adoptie, waarbij [het] klantenbestand van PayPal nu in staat is om Bitcoin te kopen, te verkopen en vast te houden. Met 350 miljoen geregistreerde gebruikers vertegenwoordigt dit een enorm aantal potentiële nieuwe gebruikers die het crypto-ecosysteem betreden en die voorheen wellicht afkerig waren van het investeren op onbekende beurzen of makelaars“.

Bitcoin als een hulpmiddel voor „Portefeuille-optimalisatie“.
Daarom lijkt het erop dat, terwijl de vooruitgang traag verloopt, Bitcoin een steeds belangrijker onderdeel van de beleggersportefeuilles wordt.

Inderdaad, „Wat we zien als drijvende kracht achter deze bullish market in Bitcoin, is het verhaal van Bitcoin als een alternatieve asset voor portefeuilleoptimalisatie,“ zei Daniel Kim, hoofd van de afdeling Revenue bij SFOX, aan Finance Magnates.

Kim gelooft echter niet dat Bitcoin een ‚veilige haven‘ of ‚hedge tegen inflatie‘ is, maar dat het een instrument van inkomsten is.

„Bedrijven, investeerders en individuen accepteren en zien Bitcoin als een alternatief om in hun portefeuille of balans op te nemen om te helpen bij het diversifiëren en verbeteren van hun rendementen; en minder van Bitcoin die als een veilige haven fungeert,“ zei hij.

Daniel Kim, hoofd inkomsten bij SFOX.

Dit kan echter betekenen dat Bitcoin in extreme vicieuze en deugdzame cycli opereert: „daarmee kan de rally binnenkort eindigen als iedereen winst begint te maken,“ zei hij. Met andere woorden, zolang BTC winst maakt, is iedereen blij; maar als er winst wordt gemaakt, kan BTC een tijdje rood zien.

„Ethereum is een van de grootste voordelen van de toenemende instroom van investeerders in de Digital Asset Space.“
Winst nemen is niet het enige dat de rally tot stilstand kan brengen. Simon Peters vertelde Finance Magnates dat „in termen van wat deze rally zou kunnen beëindigen, nu sommige Bitcoin-posities beginnen te kristalliseren, we zijn begonnen met het zien van een aantal van deze liquiditeit te verplaatsen naar de larger-cap altcoins“.

Scott Freeman, mede-oprichter van JST Systems, zei tegen Finance Magnates dat „iedereen naar Bitcoin gaat, vooral omdat de prijs steeds dichter bij $20K komt, en deze bullish mentaliteit zich naar buiten toe verspreidt naar andere penningen in het ecosysteem“.

„Ethereum is een van de grootste weldoeners van de toenemende instroom van investeerders in de digitale activa ruimte, met zijn prijs die de $600 mark overtreft op maandag,“ ging Freeman verder. „Ik verwacht dat deze beweging naar altcoins alleen zal doorgaan als de markt volwassen wordt en alle soorten investeerders blijft aantrekken.“

Simon Peters voegde eraan toe: „We zagen een vergelijkbare situatie in 2017 aan het einde van de Bitcoin-stierenmarkt, waar Ethereum en XRP een hoogtepunt bereikten. Sommige van de grotere altcoins staan nu op significante dieptepunten ten opzichte van Bitcoin en kunnen kansen bieden voor investeerders.

Voorbij de markten, heeft Bitcoin een aantal obstakels om te overwinnen.
Bitcoin staat nog steeds voor grotere hindernissen buiten de markten zelf.

Sterker nog, Anton Altement, Chief Executive van Osom.Finance, vertelde de Magnaten van Financiën dat „de risico’s dezelfde zijn als historisch gezien, maar er zijn er twee die het vermelden waard zijn – (a) de regelgeving en (b) het einde van de pandemie“.

Anton Altement, Chief Executive van Osom.Finance.
„Hoewel we meer positieve retoriek hebben gezien bij de toezichthouders, heeft nog niemand deze activaklasse volledig omarmd. Er is nog steeds een betekenisvol risico dat grotere regelgevers de activaklasse negatief zullen beïnvloeden, wat de eetlust van de institutionele spelers in bedwang zal houden,“ zei hij.

Bovendien, de ,,manier dat het eind van de pandemie als zal kijken de baan van QE het inperken zal bepalen,“ hij zei.
„Een vermindering van QE zal de inflatie vertragen, wat waarschijnlijk de vraag naar ’safe-haven‘ activa zal doen afnemen“, waaronder Bitcoin.

Maar, „belangrijk is dat, terwijl het regelgevingsrisico zich op elk moment kan voordoen, de factoren die voortkomen uit het einde van de pandemie zich niet in de nabije toekomst zullen manifesteren“.